עצירות היא בעיה נפוצה ממנה סובלת כחמישית מהאוכלוסייה. כמעט כולם סובלים ממנה מדי פעם, אך יש מי שמועדים לסבול ממנה יותר – נשים וזקנים. ככלל עצירות מוגדרת כירידה בתדירות היציאות (שנעה באופן נורמלי בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע), קשיים או כאבים במתן צואה וצואה קטנה ויבשה. כאשר הסימפטומים של עצירות מופיעים במשך שלושה חודשים (גם אם לא ברצף) מדובר על עצירות כרונית.
ברוב המקרים טיפול בעצירות מתחיל בשינויים תזונתיים. המרכזי שבהם הוא הקפדה על צריכה מרובה של סיבים תזונתיים המסייעים לפעולת המעי.
סיבים תזונתיים יעילים נגד עצירות ולמניעתה, אך אם אינכם רגילים לצרוך סיבים, עלייה פתאומית עלולה לגרום דוקא להאטת מעבר הצואה, לנפיחות ולגזים רבים ולגרום לבעיות עיכול נוספות. הצעד הטוב ביותר שאתם יכולים לנקוט במסגרת טיפול בעצירות הוא לעבור לתזונה בריאה ופשוטה. פירות וירקות, בעיקר כשהם נאכלים עם הקליפה, הם מקור טוב לסיבים תזונתיים וכך גם דגנים מלאים ומוצרים מקמח מלא כגון פסטה מחיטה מלאה או לחם מקמח מלא. גם הרגלי אכילה סדירים ואכילה נינוחה מועילים ביותר נגד עצירות.
פעילות גופנית סדירה מועילה לפעולת כלל מערכות הגוף ובהן גם מערכת העיכול והיא בהחלט יכולה להועיל לסובלים מעצירות, אם כי אין עדויות שפעילות גופנית מועילה במקרי עצירות כרונית.
במקרים שבהם שינויים תזונתיים ופעילות גופנית אינם מועילים ניתן להשתמש באחד ממגוון רחב של תכשירים ללא מרשם הקיימים בשוק לטיפול בעצירות. התכשירים פועלים בצורות שונות, חלקם מושכים מים למעי ומקלים על פעולתו, אחרים מכילים סיבים בריכוז גבוהה וישנם גם חומרי סיכה המקלים על הצואה להחליק החוצה.
שימוש בתרופות משלשלות לאורך זמן אינו מומלץ שכן הסבירות שתצטרכו להגדיל את המינון עולה ויורדת הסבירות שהמעיים שלכם יתפקדו באופן תקין ללא סיוע של תרופות. יוצאות דופן הן התרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול (כמו נורמלקס) שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לשם טיפול בעצירות לזמן ממושך.